BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, October 7, 2009

SeJarAh


Lipatan sejarah tahun 1992, pasti akan kekal dalam ingatan sebagai tahun yang penuh tragedi kebakaran di seluruh negara mengakibatkan jutaan ringgit hilang begitu sahaja manakala ramai yang menjadi korban.

Persoalan utama yang bermain di kepala ialah bagaimana kebakaran itu boleh berlaku? Jawapannya bukan sahaja kecuaian manusia semasa menggunakan bahan-bahan api tetapi juga sistem kawalan kesalamatan dan sistem pencegahan kebakaran sesebuah bangunan yang lemah. Sekiranya kawalan keselamatan lengkap dan berfungsi dengan baik, banyak kebakaran terutamanya di bangunan atau kawasan kediaman dapat dielakkan.

Jabatan Perkhidmatan Bomba Malaysia telah mengenal pasti beberapa punca yang menyebabkan berlakunya kebakaran. Pada tahun 1998 kebakaran yang disebabkan oleh gangguan kuasa elektrik berjumlah 961 kes. Jumlah kes ini menurun sebanyak 18 kes pada tahun berikutnya. Pada tahun 1991, punca kebakaran ini mencatatkan sebanyak 1,145kes, iaitu peningkatan sebanyak 93 kes berbanding dengan tahun 1990. Kebakaran yang berpunca daripada gangguan kuasa elektrik mencatatkan 1,198 kes pada tahun 1992.

PUNCA-PUNCA KEBAKARAN

Kebakaran yang berpunca daripada pembuangan puntung rokok mencatatkan kes yang agak tinggi, iaitu 1,310 kes pada tahun 1998. Pada tahun 1989, angka ini meningkatkan sebanyak 657 kes dan menjadi 1,967 kes. Pada tahun 1991 pula, kebakaran akibat pembuangan putung rokok mencatatkan 1,829 kes, iaitu penurunan sebanyak 1,098 kes berbanding dengan tahun 1990. Pada tahun 1992, punca ini menyebabkan 2,018 kes kebakaran. Ketika itu musim perayaan, terutama Hari Raya Aidilfitri dan Tahun baru Cina, banyak kebakaran berlaku di kawasan-kawasan luar Bandar .Permainan mercun yang berleluasa dan kecuaian ketika bermain mercun juga mengakibatkan kebakaran berlaku.

Pembakaran mercun menyebabkan berlakunya banyak kes kebakaran. Umpamanya pada tahun 1988, punca ini menyebabkan 165 kes kebakaran dan bertambah sebanyak 331 kes pada tahun 1989.Namun demikian, pada tahun berikutnya, bilangan kebakaran yang disebabkan oleh pembakaran mercun berkurangan dengan catatan 408 kes kebakaran sahaja. Setahun kemudian, iaitu pada tahun1991, angka ini meningkatkan sebanyak 35 kes berbanding dengan tahun sebelumnya. Oleh kerana larangan daripada kerajaan, bilangan kes kebakaran akibat pembakaran mercun menurun kepada 155 kes sahaja pada tahun 1992.

Pengunaan ubat nyamuk atau lilin juga dianggap sebagai salah satu punca yang boleh menyebabkan kebakaran. Pada tahun 1988,1989 dan 1990 kebakaran yang berpunca daripada perbuatan ini meningkatkan daripada 177 kes, kepada 217 kes dan 272 kes masing-masing. Namun demikian, bilangan kes kebakaran akibat perbuatan ini menurun sebanyak 5 kes pada tahun 1991 dan 4 kes pada tahun 1992 berbanding dengan tahun sebelumnya.

(Sumber: Diubahsuai daripada Laporan Jabatan Bomba Malaysia)

GaMbAr-GaMbAr kebAkAran


SENTIASA BERSEDIA MENGHADAPI KEBAKARAN• Bangunan di tempat anda mempunyai pelan pengungsian. Pelajarilah dan cuba turut serta dalam latihan kebakaran, seolah-olah ianya seperti kejadian yang sebenar. Tanda bahaya yang palsu bukanlah satu jenaka, laporkan dengan segera kepada pihak Bomba.

• Kenal pasti setiap lokasi pintu keluar di bangunan itu bagi memastikan anda dapat keluar walaupun dalam keadaan gelap sekiranya berlaku kebakaran.

• Alat pengesan asap dapat membantu menyelamatkan diri anda hampir 50 lebih tinggi berbanding dengan bangunan yang tidak memilikinya. Jangan cuba alihkan bateri dari pengesan asap. Sistem pancuran basah / kering dapat menyelamatkan nyawa dan harta benda anda dari dijilat api. la dapat melindungi kawasan persekitaran dengan memadam dan mengawal kebakaran. Elakkan dari menggantung apa saja barang pada paip pancuran ataupun muncungnya.

• Alat pemadam kebakaran dapat mengawal kebakaran yang keci!. Jangan bermain dengan pemadam kebakaran.

• Apabila terdengar loceng keselamatan berbunyi, segera beredar. Tutup pintu sebaik sahaja anda meninggalkan tempat itu. Jika anda tidak dapat melarikan diri, kembali semula ke bilik anda